top of page
  • Εικόνα συγγραφέαLiLi

ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιαν 2021




Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του ζευγαριού. Μέσα στην προετοιμασία για το μυστήριο υπάρχει και η διαδικασία για τα έθιμα τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Κάποια όπως αυτό το στρώσιμο του κρεβατιού κρατά αρκετά χρόνια. Σίγουρα έχεις ακούσει ιστορίες για το στρώσιμο του κρεβατιού από τις παλαιότερες γενιές. Ήταν κάτι σαν το νεοφερμένο από την Αμερική "bachelor" με την διαφορά ότι στην χώρα μας πάντα συμμετείχε και ο άντρας και η γυναίκα καθώς και οι στενοί φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού.


Ας δούμε τι συνηθίζεται από παλιά την ημέρα που στρώνεται το κρεβάτι των μελλόνυμφων το οποίο αντικαθρεπτίζει μία απλουστευμένη εκδοχή της παλιάς 'νυφικής παστάδας', όπου παστάδα ονομάζεται το συζυγικό δωμάτιο και ιδιαίτερα το κρεβάτι του ζευγαριού.


Οι προετοιμασίες στο σπίτι ξεκινούν μέρες πριν ήδη για τον γάμο ,οπότε το σπίτι λάμπει από καθαριότητα,τα βάζα έχουν γεμίσει με λουλούδια, των οποίων τα αρώματα διέρχονται στον χώρο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στα μπαλκόνια του σπιτιού τα οποία μπορείτε να τα στολίσετε και με τούλι λευκό κατά προτίμηση . Τα λουλούδια και το τούλι μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από το μαγαζί που έχετε επιλέξει για τον στολισμό είτε ακόμα και από το ανθοπωλείο της γειτονιάς σας. Η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι έτοιμη εκτός από το κρεβάτι. Η μητέρα σας μαζί με την γιαγιά σας ή ακόμη και η πεθερά σας μπορεί να έχουν ετοιμάσει όλη την "προίκα σας" δηλαδή όλα όσα χρειάζονται για να ετοιμαστεί το κρεβάτι. Αν πάλι σας αρέσει το πιο μοντέρνο στυλ θα πρέπει λίγες μέρες πριν να επισκεφθείτε τα μαγαζιά και να διαλέξετε σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβερλί ή ακόμα και παπλωματοθήκες κατάλληλες στα καταστήματα λευκών ειδών.Το έθιμο λέει να μην τα πλύνετε πριν το στρώσιμο αλλά εμείς θα σας προτείναμε να τα πλύνετε έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την πρώτη νύχτα του γάμου.

Εκείνη την ημέρα η οποία συνηθίζεται να είναι η τελευταία Πέμπτη πριν τον γάμο όλα είναι έτοιμα και περιμένουν τους πολύ στενούς σας φίλους και συγγενείς ώστε να γιορτάσετε και να διατηρηθεί το έθιμο με φαγητό και ποτό και μουσική φυσικά. Όταν συγκεντρωθούν όλοι είναι ώρα να επισκεφθείτε το δωμάτιο όπου οι ανύπαντρες κοπέλες αρχίζουν να στρώνουν το κρεβάτι σας μέχρι που ο γαμπρός θα το ξεστρώσει γιατί πρέπει να δείξει κατά το έθιμο πως είναι δύσκολος χαρακτήρας και δεν του αρέσει. Οι κοπέλες αρχίζουν και πάλι να στρώνουν τα σεντόνια να τακτοποιούν τα σεντόνια αλλά και πάλι ο γαμπρός θα πρέπει να το ξεστρώσει για άλλη μια φορά. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές ώστε το κλίμα να γίνει διασκεδαστικό αφού οι καλεσμένοι πειράζουν και σχολιάζουν το γαμπρό.



Όταν τελικά αποφασίσει ο γαμπρός ότι του αρέσει το στρώσιμο τότε παίρνει σειρά ένα παιδάκι κυρίως αγοράκι και το ζευγάρι το πετάει στο κρεβάτι για να φέρει τύχη και γονιμότητα. Ύστερα φτάνουμε στο σημαντικό κομμάτι του εθίμου. Οι καλεσμένοι αρχίζουν και ρίχνουν ρύζι, ροδοπέταλα και χρήματα. Με αυτό τον τρόπο σας εύχονται να ζήσετε πλουσιοπάροχα και γόνιμα ενώ στην συνέχεια σας χαιρετούν και σας δίνουν ευχές για ένα ευτυχισμένο γάμο. Ακολουθούν φωτογραφίες πρώτα με τους γονείς και ύστερα με τους φίλους σας με εσάς πρωταγωνιστές και μετέπειτα ξεκινάει το γλέντι.

Αν δεν αντέχετε την παραπάνω διαδικασία σας προτείνουμε να τηρήσετε μια άλλη εκδοχή του εθίμου η οποία σας συμφέρει περισσότερο. Απλά στρώνεται το κρεβάτι, ύστερα οι συγγενείς πετάνε τα χρήματα και τα δώρα στο κρεβάτι και μετά ακολουθεί μια μικρή δεξίωση.

Ίσως όλα αυτά ακούγονται πλέον στις μέρες μας ξεπερασμένα και παλιομοδίτικα αλλά τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε τόπου είναι που μας χαρακτηρίζουν. Εξάλλου δεν το κάνουμε για να δείξουμε ότι ο άντρας είναι παλιομοδίτης και το παίζει "δύσκολος", ούτε για να είμαστε πιο "γόνιμοι" αλλά για να διασκεδάσουμε και για να έχουμε ακόμα κάτι να θυμόμαστε μετά από χρόνια που θα τα διηγούμαστε στα εγγόνια μας.




Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ!!!


247 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page