top of page

Μαμά στα 40



Οι εποχές άλλαξαν και πλέον παντρευόμαστε μετά τα 35, για να μην πω και μετά τα 40 .Η Cameron Diaz στο βιβλίο της «The longevity book» γράφει ότι η ηλικία των 40 χρόνων, που σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αποτελούσε το προσδόκιμο επιβίωσης, σήμερα είναι μια νέα αφετηρία. Αυτό, χάρη στις εξελίξεις της ιατρικής και τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας. Για την ίδια, πάντως, σηματοδότησε την αρχή μιας καινούριας, ευτυχισμένης εποχής, καθώς στα 42 της παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, τον μουσικό Benji Madden.

Η μεγάλη τους επιθυμία να γίνουν γονείς τους έβαλε εδώ και πολλά χρόνια στη διαδικασία προσπαθειών. Το ζευγάρι έχει δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, από την εξωσωματική γονιμοποίηση και το βελονισμό μέχρι τα συμπληρώματα προκειμένου να συλλάβει και στο τέλος τα κατάφεραν.





Περισσότερες από 5.000 Ελληνίδες αποκτούν κάθε χρόνο μωρό μετά τα 40 τους χρόνια, επειδή νωρίτερα δεν είχαν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, δεν ήταν έτοιμες να αρχίσουν οικογένεια ή προείχε η καριέρα τους.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλο, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Το μεγάλο ερώτημα, μετά τα 40 δεν είναι αν θα καταφέρουν να μείνουν έγκυοι, αλλά κατ’ αρχάς αν αυτό θα επιτευχθεί με δικά τους ωάρια ή όχι».


Η δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης με "γερασμένα" ωάρια δεν είναι το μόνο που προβληματίζει στις κυήσεις μετά τα 40.

-Όσο πιο νωρίς λοιπόν μείνει μια γυναίκα έγκυος, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτήν. Σημειώστε ότι δεν είναι ίδιο το πρόβλημα, αν η εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι η πρώτη ή η δεύτερη. Εάν είναι η δεύτερη φορά, το επίπεδο γονιμότητάς της είναι πιο αυξημένο. Με λίγα λόγια, μια νέα γυναίκα στην εφηβεία έχει στην αποθήκη των ωοθηκών της περίπου 300.000 ωάρια, στην ηλικία των 30 περίπου 20.000 και άνω των 40 έχουν απομείνει περίπου 1.000-2.000 ωάρια, εκ των οποίων δεν θα είναι όλα γόνιμα.

Γι΄αυτό και οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι πάνω από τα 40 είναι πιο δύσκολο να μείνει μία γυναίκα έγκυος και κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πράγματι, είναι αναμφισβήτητο ότι η γονιμότητα μειώνεται και πέφτει απότομα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να έχουν παιδί μετά τα 40 χρόνια εξαρτώνται περισσότερο από τις τεχνικές αναπαραγωγής, και επιπλέον αυξάνονται οι κίνδυνοι της δίδυμης εγκυμοσύνης και των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι πραγματοποιείται στενότερη παρακολούθηση καθιστά δυνατό τον περιορισμό των κινδύνων από επιπλοκές.


-Τα ωάρια των μεγάλης ηλικίας γυναικών είναι πιθανότερο να φέρουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες οι οποίες συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά αποβολής του εμβρύου. Μετά τα 40 είναι επίσης πολύ αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρού με παθήσεις όπως το σύνδρομο Down, γι’ αυτό και συνιστάται αμνιοπαρακέντηση σε περίπτωση εγκυμοσύνης με φυσική σύλληψη.


γυναίκα πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καισαρικής τομής, πρόωρου τοκετού, απόκτησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης και διαβήτη κύησης.


-Η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών αυξάνει την πιθανότητα για δίδυμα: Ναι, αυτό είναι γεγονός. Όχι μόνο μέσω θεραπείας ή εξωσωματικής, αλλά και με φυσική σύλληψη.





Μερικές συμβουλές από εμάς:

- Όταν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, να βρίσκεστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας.

- Επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και ξεκινήστε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει φολικό οξύ.

- Φροντίστε το βάρος σας να είναι φυσιολογικό και φυσικά φροντίστε η διατροφή σας να είναι θρεπτική και να έχει ποικιλία ειδικά φρούτων και λαχανικών.

- Επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που περιέχουν φυσικά φολικό οξύ, όπως λαχανικά, πορτοκάλια, όσπρια και δημητριακά.

Τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε την υπέροχη εμπειρία της εγκυμοσύνης.



123 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page