top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVictoria

Ιδέες για μια μοναδική λίστα γάμου!

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2021


Μήπως πεθαίνει τελικά η παραδοσιακή λίστα γάμου; Η αλήθεια είναι ότι η λίστα γάμου -πιθανότατα- δεν θα πεθάνει ποτέ, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που ήταν. Ούτε όμως τα ζευγάρια που παντρεύονται σήμερα είναι αυτό που ήταν κάποτε. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, όλο και περισσότερα προσκλητήρια γάμου, αναφέρουν μία ή και δύο λίστες γάμου, που άνοιξε το ζευγάρι για να καταφέρει να λάβει επιλεγμένα δώρα από τους καλεσμένους του. Αυτό συμβαίνει, ώστε να του είναι πραγματικά χρήσιμα και να μη χρειάζεται να τρέχει σε διάφορα μαγαζιά για αλλαγές μετά το γάμο. Η λύση είναι όντως εξυπηρετική και όλο και περισσότεροι καλεσμένοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τη λίστα γάμου για να προσφέρουν το δώρο τους στο ζευγάρι, κατανοώντας την ευχρηστία και την ευελιξία που αυτή προσφέρει. Το να φτιάξετε λίστα γάμου με διάφορα μαγαζιά, όπου ο καθένας μπορεί να

αγοράσει ό,τι θέλει ως δώρο έχει τον κίνδυνο να σας φέρει πολλά μικρά, χρήσιμα μεν αντικείμενα, τα οποία όμως δεν θα είναι τόσο απαραίτητα όπως κάτι πιο ακριβό αλλά βασικό αξεσουάρ του σπιτιού. Για να αντιμετωπίσετε αυτή την πιθανότητα, μπορείτε να φτιάξετε λίστα γάμου σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί, όπου κάθε καλεσμένος θα καταθέτει το ποσό που θέλει στο όνομά σας. Έτσι, μετά το γάμο σας θα μπορέσετε να αγοράσετε κάτι που πραγματικά χρειάζεστε και ήταν πολύ ακριβό για την τσέπη σας. Αν από την άλλη, επιθυμείτε κάποιο χρηματικό ποσόν, δεν είναι καθόλου ντροπή να ενημερώσετε διακριτικά τους δικούς σας ανθρώπους, ότι η λίστα δώρων για τον γάμο σας έχει τραπεζικό λογαριασμό! Σε εποχή κρίσης είναι απολύτως θεμιτό, ίσως μάλιστα απαλλάξει κάποιους από τρέξιμο και δυσκολία επιλογής.

Πώς να αποφασίσει όμως ένα ζευγάρι, την λίστα γάμου που θα ανοίξει;; Καλό είναι να ενημερωθεί, και να διαβάσει όλες τις παραμέτρους που πρέπει να σκεφτεί, από το αν το εξυπηρετεί να έχει ανοιχτή ή κλειστή λίστα γάμου, μέχρι πως μπορεί να κάνει αλλαγές στην πορεία ή μετά το γάμο. Πρέπει να ξέρει λοιπόν πως λειτουργούν οι λίστες γάμου. Τόσο οι κλασικές, όσο και οι μοντέρνες και εναλλακτικές. Ρωτήστε λοιπόν, το κατάστημα στο οποίο απευθύνεστε αν δίνει την επιλογή της ανοιχτής ή της κλειστής λίστας. Στην κλειστή λίστα επιλέγετε εσείς τα δώρα και οι καλεσμένοι σας διαλέγουν ποιο απ’ όλα θα σας χαρίσουν. Στην ανοιχτή λίστα επιλέγουν οι καλεσμένοι σας τα δώρα και εσείς αν θέλετε μετά τα αλλάζετε. Κάποιες εταιρείες προσφέρουν και τις δύο δυνατότητες, ενώ άλλες τη δυνατότητα κατάθεσης μετρητών από τους καλεσμένους, τα οποία αργότερα το ζευγάρι εξαργυρώνει σε δώρα της επιλογής του.

Aν οι καλεσμένοι σας προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή ακόμα και από το εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία στην οποία απευθύνεστε για λίστα γάμου προσφέρει τη δυνατότητα της online αγοράς. Επιπλέον, αν γνωρίζετε ότι τα οικονομικά των καλεσμένων σας παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, δώστε τους την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα πολυτελές κατάστημα και κάποιο προσιτό σε όλους. Και τέλος, η λίστα γάμου είναι πάντα προαιρετική και ενδεικτική, φυσικά! Αν κάποιος επιθυμεί να σας χαρίσει ένα συγκεκριμένο δώρο, που δεν υπάρχει σε αυτήν, ξεκαθαρίστε του ότι μπορεί.


Σκεφτείτε προσεκτικά τι χρειάζεστε και ετοιμάστε τον κατάλογό σας. Μερικές προτάσεις για τη λίστα γάμου σας είναι:

  • Μια πρακτική λύση για να εφοδιαστείτε τόσο με προϊόντα τεχνολογίας όσο και με έπιπλα και με αντικείμενα είναι ένα πολυκατάστημα όπως το Notos Home, που συγκεντρώνει πολλά από τα μεγαλύτερα brands σε κάθε κατηγορία.

  • Επειδή, όλο και περισσότερα ζευγάρια κάνουν γάμο και βάφτιση μαζί, όλο και περισσότερες γυναίκες παντρεύονται με φουσκωμένη την κοιλίτσα, αν ανήκετε λοιπόν, σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, μάλλον οι βασικές ανάγκες σας έχουν να κάνουν με το παιδί ή το μωρό που είναι καθ’ οδόν. Τότε, θα σας εξυπηρετούσε μια λίστα δώρου στα βρεφικά πολυκαταστήματα Λητώ.

  • Αν αγαπάτε την τεχνολογία και την οικιακή ψυχαγωγία ή αν σας λείπουν ηλεκτρικές μικροσυσκευές και εξοπλισμός κουζίνας, μπορείτε να ανοίξετε λίστα σε μια αλυσίδα καταστημάτων με ηλεκτρικά είδη όπως ο Κωτσόβολος, όπου οι καλεσμένοι σας μπορούν να καταθέσουν μετρητά που θα εξαργυρώσετε στα προϊόντα της επιλογής σας.

  • Αν δεν σας λείπει τίποτα από τα παραπάνω και θέλετε απλά ένα ταξίδι του μέλιτος, μπορείτε να ανοίξετε λίστα γάμου σε ταξιδιωτικό πρακτορείο όπως το Mazi Travel & Events. Το να επιλέξετε λίστα γάμου για το γαμήλιο ταξίδι σας είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μη γυρίσετε χρεωμένοι από το ταξίδι σας! Το συγκεκριμένο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους καλεσμένους σας να επιλέξουν εκείνοι κάποιο πιο προσωπικό δώρο-εμπειρία όπως μία τοπική κρουαζιέρα στον προορισμό σας, ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα ρομαντικό εξωτικό μασάζ.

  • Στην περίπτωση που το κοινό σας σπίτι είναι έτοιμο και το γαμήλιο ταξίδι σας κανονισμένο, η όποια προσφορά σε ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα είναι θαυμάσια ιδέα, την οποία θα εκτιμήσουν πολύ και οι καλεσμένοι σας! Κάποια από αυτά -που χρειάζονται φυσικά την στήριξη όλων μας όλο τον χρόνο- μπορεί να είναι…

  1. Η Αγκαλιά είναι ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Μαζί με το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους ή μετά τη γέννηση του παιδιού.

  2. Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Φροντίζει για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, φροντίζοντας παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών τους.

  3. Το Μαζί για το Παιδί είναι ένας όμιλος από δέκα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικά σωματεία και εταιρείες, με αντικείμενο την υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά, σωματικά, και κοινωνικά προβλήματα.

  4. To Ελληνικό παράρτημα του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού "Make-A-Wish Foundation" ιδρύθηκε το 1997. Το ίδρυμα εκπληρώνει τις επιθυμίες παιδιών από 3 έως 18 ετών τα οποία πάσχουν από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους. Από το μενού "Υποστηρίξτε μας" της ιστοσελίδας μπορούμε να κάνουμε χρηματικές δωρεές, δωρεές σε είδος, δωρεές εις μνήμην, να γίνουμε εθελοντές, να αγοράσουμε προϊόντα Make-A-Wish, ενώ θα βρούμε και άλλες ενέργειες υποστήριξης.

  5. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Ελπίδα ιδρύθηκε το 1986 στο Δήμο Ζωγράφου Αττικής. Σκοπός του συλλόγου είναι η παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες νεφρικές παθήσεις, και στις οικογένειές τους. Για δωρεές στην Ελπίδα, αρκεί να επισκεφθούμε την ενότητα "Πόροι και Ενίσχυση" στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

  6. Η Φλόγα δημιουργήθηκε το 1982 ως Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αγκαλιάζει πολλές οικογένειες παιδιών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα. Στόχος του συλλόγου είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής φροντίδας από κάθε πλευρά, ιατρική, ψυχική και κοινωνική.

  7. Το ΙΠΑΠ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» είναι κοινωφελές Ίδρυμα, ΝΠΙΔ και λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1963. Παρέχει υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2,5-5 ετών και εφήβους από 14-20 ετών, με αναπτυξιακή ανωριμότητα, νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Επίσης παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή αποκατάσταση σε ενήλικες νέους/ες από 20-35 ετών, υποστηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον τους και παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο. Για χρηματικές δωρεές μπορούμε να απευθυνθούμε στην ενότητα Θέλεις να προσφέρεις;

*Οι δωρεές εκπίπτουν από το εισόδημα στη φορολογική δήλωση? Όλα τα παραπάνω ιδρύματα παρέχουν αποδείξεις για τις χρηματικές δωρεές. Όμως για να δηλώσετε σωστά το ποσό της δωρεάς στη φορολογική σας δήλωση, ώστε να εκπίπτει από το εισόδημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα λογιστή ή φοροτεχνικό.



64 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page